VBO bestempelt Soudal als toppresteerder

Recentelijk voerde Deloitte en het VBO een grootschalige studie* uit waarbij meer dan 5.000 bedrijven werden geanalyseerd. Het doel hiervan was om de specifieke factoren aan het licht te brengen die een bedrijf succesvol maken. Rekening houdende met 2 criteria, nl. omzetgroei en rendabiliteit, werden bedrijven in 4 categorieën ingedeeld. Bedrijven die goed scoren op beiden, m.a.w. bedrijven die een sterke groei en een hoge return on assets realiseren, komen in de 4e en hoogste categorie terecht en worden bestempeld als "Super Achievers". Vrij vertaald zijn dit hoogvliegers of toppresteerders. Slechts 4% van de onderzochte bedrijven zit in deze groep.

Soudal, maar ook andere kleppers zoals als Audi, Sioen Industries, GSK, Accent, Barco en Alpro worden in de studie erkend als typische toppresteerders. Volgens het onderzoek komt een bedrijf in deze topcategorie van hoogvliegers terecht dankzij de combinatie van een drievoudige succescocktail.

Ten eerste wordt waarde creatie verkozen boven prijsverlagingen. Soudal gaat er prat op om kwalitatief hoogstaande producten te leveren en tailor-made oplossingen aan klanten aan te bieden in geselecteerde marktsegmenten.

Vervolgens is omzetverhoging belangrijker dan kostenreductie. Concreet kent Soudal een stijging in zijn organische groei door voortdurend nieuwe business opportuniteiten te creëren. Tegelijkertijd breidt het bedrijf ook uit door acquisities (bijv. recente overnames in Slovenië en Turkije ) zodat het snel kan reageren op opkomende markten.

Ten slotte is een snelle besluitvorming een van de kritische succesfactoren. Oprichter en eigenaar Vic Swerts: "Wie begint te relativeren of na te denken over wat belangrijk is of niet, is verkeerd bezig. Snelheid en ‘sense of urgency’ zijn kritiek".

De conclusie van toppresteerder wordt bevestigd door het Soudal jaarverslag 2012. De cijfers liegen er niet om: met een omzet van meer dan 436 mio €, een stijging van 8,4% t.o.v. 2011, zet de Turnhoutse siliconen- en schuimfabrikant Soudal zijn traditie verder van groei ver boven het marktgemiddelde van de sector.*© September 2013 Deloitte Consulting.
" Reinvent your business. Decoding the formula for superior performance."