sanitaire voegen

Sanitaire voegen

Welke sanitaire silicone heb ik nodig en hoe gebruik ik het?

Waar sanitaire silicone gebruiken?

Een sanitaire voeg komt niet alleen voor in badkamers, maar ook in keukens en koelruimtes. Kortom, waar een hoge relatieve vochtigheidsgraad aanwezig is in combinatie met een hoge of lage temperatuur is een sanitaire kit steeds aanbevolen. Ook waar de kit regelmatig in contact komt met vocht of water is een sanitaire kit aangewezen.

Waarom een sanitaire kit gebruiken?

Hoge relatieve vochtigheid is een kweekplaats voor bacteriën en schimmels. Die zetten zich vast op elk oppervlak. Hoe poreuzer het oppervlak, hoe vlugger de schimmels zich erop vastzetten. Een sanitaire kit bevat fungicide die de ontwikkeling van schimmels vertraagt.

Welke sanitaire silicone gebruiken?

Silirub 2/S is een neutrale sanitaire silicone met uitstekende schimmelwerende eigenschappen, verkrijgbaar in een tiental kleuren. Verkies je een iets vastere kit dan kan je ook onze neutrale sanitaire silicone gebruiken, Silirub+ S 8100. Deze is verkrijgbaar in 25 kleuren. Silirub+ S8100 is de ideale kit voor een aansluiting tussen vloer en plint. In ziekenhuizen en labo’s wordt onze Silirub Cleanroom aanbevolen, ook een neutrale sanitaire kit met een hogere bacteriënbestendigheid. Voor een kit die in contact komt met natuursteen én moet voldoen aan sanitaire toepassingen, is Silirub MA of Silirub +S8800 een ideaal product.

Tips voor het aanbrengen van de sanitaire kit in een douche/bad

  • Zorg voor voldoende ventilatie en luchtcirculatie. Voegen die permanent vochtig/nat blijven, werken schimmelvorming in de hand.
  • Wrijf de voeg droog met een doek indien de silicone voeg nog steeds vochtig of zelfs nat is. Silirub 2/S, Silirub +S8100 en Silirub Cleanroom bieden uitstekend weerstand tegen schimmels, maar een goede voorbereiding en nazorg zijn zeer belangrijk. Alleen zo heb je een duurzame oplossing.
  • Laat het bad voor het afkitten halfvol lopen (of plaats een gewicht in het bad/de douche). Zo staat de voeg ‘op halve hoogte’ bij het afkitten en het uitharden van de kit en wordt maximale spanning tussen de minimum en maximum uitzetting van de voeg al een stuk vermeden.

Hoe sanitaire voegen reinigen?

Het is belangrijk om regelmatig de voeg te reinigen om afzetting van voedingsbodem op de voegkit te vermijden. Bij voorkeur reinigen met neutrale of alkalische reinigingsmiddelen, aangezien in een zuur milieu schimmels sterker vermeerderen. Men kan tevens desinfecteren met alkalische chloorhoudende reinigingsproducten die de schimmels doden. 

Silirub S Wit 300ml
Azijnzuurhoudende sanitaire silicone